Velg beste kredittkort slik

Dersom man trenger penger kjapt og har mulighet til å betale ved en senere anledning, kan kredittkort være et alternativ å vurdere.

Markedet florerer med ulike tilbud, så det er viktig å velge et kort med gode betingelser. Grundig research er derfor anbefalt, både for å få lavest mulig rente, samt best mulige betingelser som for eksempel bonusordninger.

Det er selvfølgelig viktig ikke å havne i luksusfellen, men å ha kontroll på utgiftene!

Et populært kredittkort er de som gir cashback, i form av blant annet faste avslag på drivstoff. I løpet av et år kan man fort spare 1-2000 kr hvis man bruker det samme kortet hver gang. Dette ligger gjennomsnittlig på ca. 15 % effektiv rente og kan ofte betales ned mellom 1–5 år.

Sbanken er kanskje det billigste alternativet, med en effektiv rente på 9,56 %. Bank Norwegian tilbyr også et gunstig kredittkort, med god kundeservice og lavt etableringsgebyr. Dette kortet er særlig gunstig for de som reiser mye med fly, da kortet gir avslag for reiser med Norwegian Air.

Gratis (så lenge du betaler raskt)

De aller fleste forbrukslån i form av kredittkort, tilbyr gratis tilbakebetaling innen 45–50 dager. Etter dette, legges det på en viss prosentandel i rente av utestående beløp. Ved å velge lavest mulig rente, er det mye penger å spare i lengden. I tillegg er gebyr for uttak i minibank i utlandet en viktig faktor.

Årlig gebyr for kortbruk er ikke vanlig, men det finnes kort som krever dette. Husk at de kortene med best rabattordninger ofte ikke er billigst på bruk.

For å få kredittkort, kan man ikke ha betalingsanmerkninger eller inkassokrav. Man må ha en stabil inntekt, og man må være minst 18 eller 23 år. Fordelen med kredittkort er at man kan søke helt uforpliktende hos en rekke banker.

Får man avslag, er det bare å prøve en ny bank. For mer utfyllende kredittkort info kan du ta en tur innom en kortspesialist, som viser deg alle de viktigste tallene for hvert tilbud.

Man skiller mellom nominell og effektiv rente: Førstnevnte er årlig pris for å benytte kreditt, mens sistnevnte er årlig kostnad + andre gebyrer. Effektiv rente er derfor det viktigste.

Testvinnere

I tester havner Bank Norwegian høyest opp når det kommer til reiseutgifter. De tilbyr gebyrfritt uttak i utlandet, 1 % bonus på alt man bruker på flybilletter, med en effektiv rente på 23,1 %. Videre scorer Re:member sitt kredittkort høyt, mye grunnet sine gunstige rabattordninger i over 200 nettbutikker, samt gode forsikringer. For billigere bensin kan kredittkortet Santander Flexi Visa være attraktivt, da dette gir 4 % avslag på drivstoff. Den har dog en litt høyere rente (26,45 %).

  • Bank Norwegian.
  • Re:member.
  • Santander Flexi Visa.

Du bør også sjekke ut tilbudet fra LO Favør – Mastercard. Det spesielle med dette kortet er som du sikkert ser – Du får det bare hvis du har LO medlemsskap.

Forutsigbart

DnB sitt Mastercard er meget gunstig fordi man får reise og avbestillingsforsikring inkludert om man betaler over halvparten av reisens transportkostnader med kortet. Dette er svært fordelaktig om man reiser mye og ønsker forsikring inkludert.

Det kan også være et smart kort å ha grunnet bankens gode kundeservice og sterke posisjon på markedet. SAS Eurobonus-poeng er også en stor fordel. Med andre ord gir DnB sitt kort god forutsigbarhet med mange fordeler.

Lav rente

Selv om effektiv rente vanligvis ligger på rundt 23–24 %, er det heldigvis også billigere kredittkort på markedet. Sbanken scorer høyt i tester med effektiv rente på rundt 17 %. Den har dog et årsgebyr på 50 kroner, som trekker litt ned. I tillegg er det ikke gebyr ved uttak, men renter påløper fra første dag. Alternativt kan «lillebroren» Santander Red være løsningen. Denne har en effektiv rente på 17,12 %.

Rabatter på mat – Trumf

Trumf Visa har høyere rente og uttaksgebyrer enn de andre kortene. Esso Mastercard er også et dyrt kort, med et uttaksgebyr på 4 %. Det tar dog ikke renter fra dag én.

Selvsagt vil det dyreste kortet avhenge av en rekke faktorer, som cashback og andre fordeler. Esso-kortet kan være gunstig om man fyller bensin på Esso-stasjoner, og gir i tillegg cashback i mange butikker. Trumf gir 2 % avslag i Trumf-butikker, og 1 % i andre.

Forsvarlig bruk

Tatt i betraktning, er det viktig å gjøre en helhetsvurdering. Alle kort har sine fordeler og ulemper. Det viktige er å ha kontroll på sitt forbruk. Kredittkort er en ypperlig mulighet til å handle med, så lenge man betaler tilbake månedlige bidrag. En løsning er å ha flere ulike kort som brukes til hvert sitt formål. F.eks. kan man bruke Bank Norwegian-kort på reise, Mastercard til å bestille reisen, og Trumf-kort når man handler i matbutikken.